Padělatel Adolfo Kaminsky | Sarah Kaminsky | Recenze

- 21:06:00

Sarah Kaminsky napsala autobiografický román o svém otci a jeho neobyčejném životě, o kterém se všechny detaily dozvěděla až nyní v dospělosti. Právě tyto konkrétní střípky ze života Adolfa čtenáři nabízejí nevšední příběh. Hned na začátku knihy epilog prozrazuje, jak náročná a zdlouhavá práce byla nutná pro výsledek, který si můžeme přečíst pod názvem Padělatel Adolfo Kaminsky. Ovšem ještě více náročnější byl divoký život Adolfa...
Kniha je vyprávěná v ich-formě, kde vypravěčem je samotný Adolfo Kaminsky. Jeho chronologické povídání je místy doplňováno otázkami, které mu klade právě Sarah. Můžeme tedy říci, že čteme jakýsi rozhovor otce s dcerou. Příběhů o osudech lidí během období druhé světové války jsem četla již mnoho, ale každý je vždy originální a nikdy se nedá tvrdit, že je to příběh krásný. 

Adolfo si jako žid prošel mnohým utrpením a rozhodně mu jeho osud nechce nikdo závidět. Na rozdíl od ostatních židů, měl ale obrovské štěstí, díky němuž se dostal "z vězení" zpět na svobodu. Další výhodou, hrající v jeho prospěch, je jeho učenlivost, pečlivost, znalosti a ochota pomáhat všem ostatním lidem, kteří se ocitnou v ohrožení. Adolfo se proto v životě rozhodně neztratí, stane se pro své "kontakty" důležitý a nenahraditelný. Pracuje v utajení, denně vyrobí spoustu padělaných pasů, průkazů, jízdenek, rodných listů, vstupenek,... zároveň denně trne hrůzou a bojuje sám se sebou, poráží své fyzické potřeby, spánek vyměňuje za další cenné hodiny, během kterých vyrobí další a další průkazy. Na jedné straně je šíleně unavený a napnutý, na straně druhé toho nedokáže nechat. Nemůže přeci zklamat všechny ty lidi, kteří nemají jinou šanci, než získat od Adolfa novou identitu...

Ušlechtilá nelegální činnost? Vyprávění mladého Adolfa, který se seznamuje s chemií, tiskařskou prací a falšováním dokumentů se mi velice líbila. I pro laika (mě), který není s chemií obeznámen, je vše podáno elegantním stylem, díky němuž se čtenář nenudí a nemá pocit, že čte něco, co ho nezajímá. Mimo jiné zde nechybí ani první lásky tohoto mladého kluka, jelikož si představte, že i takto zaneprázdněný člověk dokázal získat pár minut jen pro sebe. Adolfo svůj životní příběh popisuje otevřeně, nebojí se zajít do detailů a otevřít i ty dveře, které vedou do skříně s kostlivcem. Druhá polovina knihy má již trošku strmější pád a nabírá rychlejší tempo. Zde jsem se trošku ztrácela, jelikož tajných organizací bylo v té době opravdu hodně a jejich názvy mi dělaly malé potíže. I když jsem se na ně přímo nezaměřovala a "jen" četla, udržela jsem hlavní nit a dále jsem Adolfa obdivovala a držela mu všechny pěsti, aby se mu nestalo nic z toho, co mu každodenně hrozilo.

Padělatel Adolfo Kaminsky by neměl chybě v knihovně žádného oblíbence příběhů z období druhé světové války a jejími následky. Kniha se čte sama, pokládá spoustu otázek k zamyšlení a minimálně ve vás po jejím přečtení zanechá maličkatou tečku, která vám tento příběh bude neustále připomínat.

Anita

Anotace:
Židovský mladík Adolfo se od svých čtrnácti zajímal o chemii barvení, a to ho velmi záhy během druhé světové války předurčilo ke spolupráci s odbojem. Stal se předním padělatelem dokladů pro francouzské hnutí odporu. Díky svým dovednostem, odbornosti a neúnavné práci do konce války podle odhadu zachránil před jistou smrtí na 14 tisíc mužů, žen a dětí. 
Po osvobození oficiálně pracoval jako fotograf a zároveň téměř pětadvacet let tajně zdarma vyráběl falešné "papíry" pro potřebné z celého světa: uprchlíky, imigranty, politicky angažované jedince z podzemních organizací nebo pacifisty. 
O své tajné "vedlejší" činnosti Adolfo Kaminsky až do 77 let nemluvil, dokud ho jeho dcera Sarah nepřesvědčila, aby souhlasil se zveřejněním podrobností o utajené  a tak riskantní celoživotní misi. Po několikaleté přípravě Sarah Kaminsky sepsala strhující životopis svého otce-padělatele, který celý profesní život zasvětil boji za spravedlnost a svobodu pro jednotlivce.
Název: Padělatel Adolfo Kaminsky
Originální název: Adolfo Kaminsky, une vide de faussaire
Autor: Sarah Kaminsky
Nejnovější vydání: Metafora - 2018 (ČR)
Počet stránek: 179
Překlad: Tomáš Kybal
Vazba knihy: vázaná s přebalem
ISBN: 978-80-7359-550-0

Hodnocení na databázi knih: 78%
Hodnocení na ČBDB: 80%

Velice děkuji Metafoře ze poskytnutí recenzního výtisku. Pokud se chcete o knize dozvědět ještě více, nebo si jí rovnou pořídit, můžete to udělat tady.

V mých publikovaných recenzích naleznete i další knihy s touto tématikou:

Další oblíbené články

0 komentářů

Jsem ráda, že jste si udělali čas na komentář. Děkuji.