Vzestup raketových dívek | Nathalia Holt | Recenze

- 11:37:00

Určitě se již několikrát každému čtenáři přihodí, že si zamiluje knihu na první pohled. Nepotřebuje si číst anotaci, nemá potřebu zajímat se o autora a vůbec nevyhledává žádné recenze. Knihu si koupí a nese domu, teprve tam vlastně objevuje její příběh a okamžitě se pouští do nového dobrodružství. Přesně toto se mi stalo s knihou Vzestup raketových dívek od Nathalie Holt, kterou jsem poznala jen díky jejím dívkám. První myšlenka, která mi proletěla hlavou byla: "Jak dokázala napsat něco tak úžasného, složitého a jednoduchého zároveň?". 
Matematika. Pro někoho noční můra, pro někoho španělská vesnice, pro někoho nepochopitelná věda, pro někoho utrpení, které sotva zdolává, ale pro někoho může znamenat celý život, úžasnou práci v chytrém kolektivu a hlavně, příležitost zapsat se do dějin celého světa. Takovou příležitost získaly americké dívky, které se narodily s matematickým mozkem a chutí pracovat ve výzkumném centru, později JPL (Jet Propulsion Laboratory - Laboratoř proudového pohonu). Dívky, které i přes maximální pracovní nasazení, jenž znamenalo být v práci klidně i přes noc či několik dní v kuse, dokázaly udržovat svou domácnost, starat se o své ženské já a žít plnohodnotný osobní život. Prožívaly pracovní úspěchy, neúspěchy, ale stíhaly zařizovat svatbu, věnovat se manželovi a přivést na svět své milované potomky. Už jen na takové téma by se dala napsat celá kniha a rozhodně by byla čtená a velice oblíbená. 
Co ale, když do takového příběhu propleteme objevování vesmíru. Od prvotních krůčků, kdy se skupinka nadšenců rozhodla nesedět pořád u stolu, ale začít své myšlenky realizovat a riskovat s pokusy, i kdyby se jich většina neměla vůbec podařit. A že tomu tak bylo. Vzestup raketových dívek je vlastně z obrovské části pouze o neúspěšných pokusech, chybných odhadech, nedosažitelných cílech a lidských omylech. Na druhou stranu knihu rozhodně nemůžeme označit jako sbírku všech vyhaslých plánů a zbytečného úsilí, jenž pro ně bylo vynaloženo, protože i přes tato nesčetná negativa tito nadšenci dosáhli něčeho naprosto nepředstavitelného, bláznivého, šíleného a průlomového v historii vesmíru, technologie, balistických střel, raket a nejen toho. 
Dnes je pro nás zkratka NASA něco tak běžného, že nás ani nenapadne zamyslet se nad jejím vznikem. Je složité si představit, co všechno muselo předcházet dni, kdy se pes Lajka úspěšně dostal do vesmíru. Kolik pokusů bylo ve výzkumném středisku odstartováno, kolik stránek musely výpočtářky popsat ručně pouze obyčejnou tužkou, než získaly správný vzoreček či matematický vztah pro danou situaci. Jak bojovaly s první kalkulačkou, která zabírala polovinu stolu a uměla pouze základní aplikace - sčítání, odečítání, násobení a dělení. A co vývoj technologie? Jak vypadal první počítač, pro který musela být speciálně vyhrazena velká místnost? V porovnání s dnešním notebookem je to strašně směšná představa. Co už vůbec není směšné je výsledek lidských omylů a chyb. Špatně odečtené číslo, zapomenutá odmocnina? Malá chybička ve výpočtu a celá raketa se řítí k zemi a s ní i několik měsíců tvrdé práce a dřiny. Ovšem, nadšenci se nevzdávají a bojují dál, začínají od začátku, hledají mezery...
Dokázala bych o knize psát mnohem déle, ale už by to nebylo ono a spíše bych od ní odradila než navnadila. Je tedy jasné, jak moc se mi tento příběh líbí. Vzestup raketových dívek je kniha, kterou si může přečíst naprosto kdokoli a nemusí mít žádný strach, že by jí nerozuměl nebo se v ní ztrácel. Přehledněji a lidštěji už to Nathalia Holt napsat nemohla. Za to má můj velký obdiv. Mezi stránky umístila ilustrace a dobové fotografie, které jsou popsány. Je úžasné číst o raketových dívkách a zároveň vědět, jak tehdy opravdu vypadaly a jak vypadají dnes. Další poklona patří knihám Omega,  za vytvoření krásné obálky. 

Anita

Anotace:
Když za druhé světové války potřebovala nově zřízená JPL (Jet Propulsion Laboratory - Laboratoř proudového pohonu) matematiky, kterým to rychle myslí, a kteří dokáží vypočítat rychlost proudění nebo trajektorii rakety, přijali elitní skupinu mladých žen, kterým se přezdívalo "lidské počítače". Ty se pouze s tužkou, papírem a nadáním pro matematiku nesmazatelně podepsaly na výzkumu raketového pohonu. Díky nim např. Spojené státy vyvinuly své první balistické střely. Snem těchto žen však nikdy nebyl vývoj zbraní, ale výzkum vesmíru. Proto když se JPL stala součástí nové agentury zvané NASA, začaly pracovat na prvních sondách letících na Měsíc, Venuši, Mars a další vesmírná tělesa. Později, když digitální počítače téměř zcela nahradily lidské mozky, byla JPL jedinečná v tom, že si svůj tým žen uchovala a pouze změnila jejich náplň práce. Staly se z nich první programátorky a ženy-konstruktérky. Díky jejich úsilí jsme mohli do vesmíru vypustit rakety, které nám ukázaly obrysy naší sluneční soustavy. Kniha Vzestup raketových dívek vypráví příběh těchto vědkyň, které nejen že utvářely dějiny vesmírného programu, ale také vyšlapaly cestu pro další ženy, které toužily po vědecké kariéře. Kniha je výsledkem rešerší a rozhovorů s bývalými zaměstnankyněmi JPL. Nabízí tak jedinečný pohled na úlohu žen ve vědě a vrhá nové světlo jak na naši minulost, tak na to, kam budou směřovat naše další kroky.
Název: Vzestup raketových dívek
Originální název: Rise of the Rocket Girls
Autor: Nathalia Holt
Nejnovější vydání: Omega - 2017 (ČR)
ISBN: 978-80-7390-686-3
Počet stránek: 354
Překlad: Petr Štika
Vazba knihy: vázaná s přebalem

Hodnocení na databázi knih: 93%

Velice děkuji Nakladatelství Omega ze poskytnutí recenzního výtisku. Pokud se chcete o knize dozvědět ještě více, nebo si jí rovnou pořídit, zavítejte na stránky Knihy Dobrovský

Další oblíbené články

0 komentářů

Jsem ráda, že jste si udělali čas na komentář. Děkuji.