Nejbližší východ | Olen Steinhauer | Recenze

- 3:00:00

Vzpomínáte si na Milo Weavera, toho neobyčejného turistu? Neobyčejného? Turismus v této knize představuje člověka, který je tajným agentem CIA bez totožnosti a bez domova. Turistu jen tak nevystopujete, ale není to nemožné. Milo se již poněkolikáté vzdává své rodiny, tepla domova a přijímá novou výzvu, která není zdaleka tak jednoduchá jako jeho typické předchozí mise.
Nejbližší východ nás nebude nutit lítat rychlostí světla kolem Zeměkoule, ale bude se snažit nás držet na několika místech. Olen Steinhauer se zde nejspíš snažil čtenáři více přiblížit detaily prostředí, postupy tajného agenta v praxi, boj mezi podsvětím a CIA. Což se mu náramně povedlo a Nejbližší východ svůj předchozí díl Turista nechává hluboko pod sebou. Doslova ho zašlapal.

Je úsměvné, že zrovna Nejbližší východ nám otevírá bránu do světa špionáží a nechává nás nakouknout i do těch nejtemnějších zákoutí. Co není úsměvné je Milův nový úkol. Je nucen zabouchnout dveře svého domu, beze všeho odejít a začít žít jen pro jeho misi. Ta ale není vůbec příjemná. Je na řadě potvrdit svou loajalitu a předvést ty nejlepší schopnosti, kterými je tajný agent vykonávající černou práci vybaven. Milo má za úkol odstranit ze světla světa patnáctiletou dívku. Proč? Protože je to něčí dcera a ten někdo potřebuje dostat za uši. Proč? Protože je to moldavský imigrant žijící v Berlíně. To je snad dostačující důvod pro naplánování vraždy, ne? Ve světě špionáží ano. Milo podstupuje boj mezi svou oddaností ke svým nadřízeným a morálkou. Hlavou se mu honí vše možné, jen stále neví, jak s takovým nelidským úkolem naložit. A co teprve, když zjistí, kdo je vlastně otcem "odsouzené" dívky. Co zvítězí?

Ať už se Milo s úkolem vypořádá jakkoli, je jasné, že Weaver pro čtenáře připravil parádní jízdu. Stejně jako v Turistovi budete hltat každou kapitolu a pokud máte volné odpoledne či podvečer kniha vám ho s radostí naplní a určitě nebudete toho času vůbec litovat. Zde opět upadá pravidlo, že pokračování prvního dílu nestojí za nic. (A jelikož mám už přečtený i třetí díl, tak mohu přitakat, že se Weaver rozepisuje líp a líp a je čtivý.) Jestli vyhrají tajní agenti CIA nebo mafie vám nebudu prozrazovat. Berte toto jako takovou mini recenzi, jelikož bez spoilerů toho o knize moc říct nemohu. Co říct ale mohu je, že Nejbližší východ se (dle mého) řadí mezi ty nejlepší špionážní knihy. 

"Jako turista máš jedinou možnost, jak se se selháním vypořádat. Musíš ho považovat za úspěch."
(úryvek z knihy str. 423)

Anita

Anotace:
Milo Weaver, hrdina bestsellerového špionážního thrilleru Turista, po propuštění z vězení přikývl na nabídku od šéfů tajného Odboru turistiky, vykonávajícího pro CIA černou práci, a chce se vrátit zpět do terénu. Jeho manželství a rodinný život pomalu, ale jistě krachují, přesto přijme úkoly, jež mají potvrdit jeho loajalitu a schopnosti. Jeden z nich je však až příliš tvrdý: má unést a odstranit patnáctiletou dceru moldavských imigrantů žijících v Berlíně. Milo opět stojí před morálním dilematem a nakonec zvolí řešení, které je ve světě špionáží a kontrašpionáží smrtelně nebezpečné - a tak překvapivé, že rozuzlení tohoto příběhu vyráží dech.

Název: Nejbližší východ
Autor: Olen Steinhauer
Nejnovější vydání: Knižní klub - 2012 (ČR)
Originální název: The Nearest Exit
ISBN: 978-80-242-3413-7
Počet stránek: 448
Překlad: Jiří Balek
Vazba knihy: vázaná

Hodnocení na databázi knih: 89%
Hodnocení na ČBDB: 91%

Pokud máte chuť pustit se do této třídílné série hezky od začátku nechte se trošku nalákat recenzí na první díl Turista, kterou najdete zde. 

Další oblíbené články

0 komentářů

Jsem ráda, že jste si udělali čas na komentář. Děkuji.