Dcera Čarodějnice | Paula Brackston | Recenze

- 3:00:00

„Jestli mne vyslechneš“ začala jsem, „povím ti příběh o čarodějnicích. Příběh o kouzlech, lásce a ztrátě. Příběh o tom, jak čistá neznalost vede ke strachu a jak smrtící takový strach může být. Vyslechneš mě?“
Dcera čarodějnice je historický román, který nám bude vyprávět čtyři příběhy z různých časových linií. Tyto příběhy jsou pojmenovány podle "čarodějnických" svátků...

Se svátkem světel zůstaneme v současnosti (rok 2007) v malé vesnici Matravers. Elizabeth se sem nedávno přestěhovala a formou deníkových zápisků nás provází jejími všedními i nevšedními dny. Prozrazuje nám aktuální dění na její zahradě a neplánované seznámení s mladou dívkou Tegan, která je tak osamělá a znuděná, že se k Elizabethinu domu vrací den co den a  rozhodně nemá v plánu přestat Elizabeth zasypávat nekonečnými dotazy. Díky Teganině zvídavosti a neústupnosti se dozvíme celý příběh o Elizabethině rodině a strašnému osudu, jenž jí stihl a ze dne na den zničil vše, co Bess milovala. Bess Tegan prozradí důvod a popíše čarodějnickou proměnu, kterou prošla ve svých sedmnácti letech. Je to neuvěřitelné, ale jejich přátelství se během knihy vyvine až do vztahu jako má matka s dcerou. 

Magická noc nás ukolébá do Londýna do roku 1888. Zde Eliza pracuje jako nepostradatelná asistentka velice úspěšného chirurga. Nejen díky své moci a využitím léčivých kouzel se Eliza v nemocničním prostředí a na operačním sále vůbec neztrácí. Slíbila si, že vše co umí bude používat jen v dobrém a bude pomáhat všem, kteří to potřebují. Co se ale děje jejím pacientkám, které dobrovolně léčí a pomáhá jim přežít, i když jsou všechny v hodně nepříjemné situaci? Kdo může být tak bezcitný, že se neštítí mít na rukou jejich krev? Že by Elizu opět vystopoval? 
Svatojánská noc přináší obrovskou dávku magie. Dokonce i té černé. Přichází kouzla, kletby, rituály.    Elizabeth se s Tegan smíří natolik, že se dívka rozhodne stát se čarodějkou. Hltá každou knihu, kterou jí Elizabeth půjčí a je velice dobrou žačkou. Zdá se, že nic jiného Tegan nezajímá. Pak ale dívku, která nemá žádné jiné přátele, okouzlí mladý muž s motorkou. Tegan se do něho zamiluje, je ovšem ten pravý? Během toho všeho je nám vyprávěn další příběh o Elise, která během 1. světové války zachraňuje životy v polním lazaretu. A někdo musí zachránit i Elisu. Protože on se opět vrátil a opět Elisu našel.

Poslední část knihy je věnována velkému vyvrcholení. On opět přichází. Elizabeth tentokrát není sama a s pomocí Tegan se pouští do nebezpečného boje. Zde se bude kouzlit ze všeho nejvíc. Bude to magické, tajemné, kouzelné, bude to úžasné.

"Běda, má lásko, ničíte mně
nezdvořilým odmítáním.
A já vás tak dlouho miloval,
těšil se, když zde jste byla.
Já se vždy tak radoval
z těch rukávů se srdcem ze zlata.
Srdce plné radosti
měla Dáma zelených rukávů..."
Kniha může působit strašně složitě. Vypráví několik příběhů z různých časových oblastí. Nenechte se po přečtení anotace odradit, nemusí mít strach, že vše nepochytíte a budete ztraceni. Autorka Dceru čarodějnice napsala báječně, je až neuvěřitelné, kolik energie dala do každé kapitoly. Bravurně popsala dobové atmosféry, situace na na nemocničním sále, na válečné frontě, na trhu v malém městečku, boj proti moru a hon na čarodějnice. Je toho strašně moc, co musela detailně nastudovat a vytvořit z toho tento příběh. 

Jestli si myslíte, že víte o čem kniha je, tak vás zklamu. Nevíte! Nemůžete mít ani bližší tušení, jaký příběh na vás čeká. I když jsem vám tu popsala jednotlivé fáze knihy, stejně na vás toho čeká mnohem víc. Dlouho jsem přemýšlela, jak napsat recenzi na něco tak rozsáhlého. Nakonec jsem se rozhodla, že to jediné co vám knihu řádně představí je Bess...

Anita

Anotace:
Na jaře roku 1628 nalezne mladá Bess Hawksmith bezvládné tělo své matky viset ze stromu. Ví, že pouze jeden člověk ji může uchránit před stejným osudem - Gideon Masters, Warlock. Ví také, že jeho pomoc nebude zadarmo. 
V současnosti si Elizabeth v Anglii žije celkem spokojeně. Strávila staletí o samotě, hodně cestovala, přežila epidemie, války i smutek ze své nesmrtelností. Její osamělost náhle skončí, když se spřátelí s dospívající dívkou jménem Tegan. Ačkoli je to proti všem jejím zásadám, Elizabeth otevře své srdce Tegan a začíná ji trénovat na čarodějnici. 
Ale Gideon nespí a před ničím se nezastaví. Za svou pomoc si nárokuje Elizabethinu duši. A Bess nyní musí bojovat za záchranu sebe sama – a navíc, musí chránit dívku, kterou miluje jako svou dceru. 

Název: Dcera čarodějnice
Originální název: The Witch's Daughter 
Autor: Paula Brackston
Nejnovější vydání: Omega - 2017 (ČR)
ISBN: 978-80-7390-509-5 
Počet stránek: 320
Překlad: Jarka Stuchlíková
Vazba knihy: vázaná s přebalem

Hodnocení na databázi knih: 90%

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Omega. A pokud jste se rozhodli, že si knihu přečtete můžete si jí pořídit zde.

Další oblíbené články

4 komentářů

  1. Výborná recenze :) Kniha tu na mě také čeká k přečtení, vidím, že se mám docela na co těšit :)

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělá recenze :) Mám čerstvě dočteno, a naprostá spokojenost :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji.
      Já jsem byla také mile překvapena, že se mi knížka tak moc líbila. Asi si podobné příběhy přečtu častěji. :)

      Vymazat

Jsem ráda, že jste si udělali čas na komentář. Děkuji.