Analfabetka, která uměla počítat | Jonas Jonasson | Recenze

- 6:00:00

Našel by se někdo, kdo napíše příběh o malé osiřelé černošce, která od svých dětských let vynáší latríny v jižní Africe? Má vůbec význam, pouštět se do něčeho tak šíleného? Jonas se po svém vtipně vyvedeném Staříkovi, který sklidil převážně pozitivní ohlasy, pustil do již zmíněné Analfabetky, která ale uměla počítat. A to byste nevěřili, jak vám taková matematika může změnit život. Nejen vám, ale i lidem ve vašem okolí, ať už se pojem okolí bere jako rozmezí pěti kilometrů nebo i několik tisíc kilometrů. Ano, přesně tak může být daleko i takové Švédsko.
Analfabetka Nombeko, to nemá v životě vůbec jednoduché, velkou roli v tom hraje fakt, že Nombeko je černoška, pak až to, že je chudá, osamělá, hladová a žije přesně tam, kde by nikdo dobrovolně žít nechtěl. Nombeko má ale něco, co spousta lidí postrádá. Ta holka je geniální, číst a psát jí naučí "jeden starý úchylný dědek" (jak sama tvrdí), ale počítat umí už od malička. A díky své chytrosti se dostává z prostředí latrín, chudoby a zápachu do něčeho mnohem lepšího....
Určitě máte nějaké místo, kam byste se jednou chtěli podívat. Že je to nějaký ostrov, hora, moře, historická památka? Co kdyby byl váš vysněný cíl taková knihovna? Analfabetce se dojít až do své vysněné knihovny nepodaří, ale kam všude se dostane?

Kniha je psána s humorem a určitě i s nadsázkou, to už ale u knih bývá. Příběh vypráví o celém životě černošské Analfabetky, ta prožívá neobvyklé situace a pomocí své chytré hlavy si dokáže poradit v každé situaci. Nemám na mysli problém s vařením polévky, ale co byste dělali vy, kdybyste vlastnili jednu obří bombu?
Nombeko se shodou náhod dostává až do Švédska, kde se seznamuje s jednovaječnými dvojčaty Holgerem a Holgerem. Holger 1 a Holger 2 jsou celoživotní kapitola sama o sobě. Jejich bláznivá cesta životem, kterou má na svědomí jejich ještě bláznivější otec, je v knize popsána velmi detailně a zábavně. Nombeko se pouští i do mezinárodní politiky (proč ne, když je tak geniální), je pronásledována agenty tajné služby, bojuje s Holgerem 1, který sdílí úplně jiný politický názor než jeho bratr Holger 2 a mladou revolucionářkou Celestin, která je víc bláznivá než normální...

Během Nombečina života a dvaceti let strávených s bombou v krabici se nás snaží Jonas rozesmát, jak jen to jde. Musím říct, že kniha je velmi vtipná, humorná a její příběh opravdu originální (to poslední říkám skoro všude, ale prostě to tak je). Bohužel musím přiznat barvu a proto prohlašuji, že Jonasův vtip ztrácí na významu. Píše stejným jazykem, používá téměř stejné hlavní téma jako ve Staříkovi (politika) a proto si při čtení připadám jako v knize Stařík 2. 
Asi opravdu záleží, jakou knihu od Jonase přečtete jako první. Přesto jí všem vřele doporučuji, oddechovka je to velmi příjemná. 

Anita


Anotace:
Druhý humoristický román Jonase Jonassona, jehož Stoletého staříka, který vylezl z okna a zmizel se v češtině prodalo přes padesát tisíc výtisků! Vypráví příběh černošské dívky Nombeko Mayeki, která se v roce 1961 narodila v Sowetu, chudinském předměstí Johannesburgu. Přestože neumí číst, velmi dobře rozumí matematice. Postupně se dopracuje na pozici, ve které navrhuje jaderné hlavice, a odstěhuje se do Švédska.
Název: Analfabetka, která uměla počítat
Autor: Jonas Jonasson
Nejnovější vydání: Panteon - 2014 (ČR)
Originální název: Analfabeten som kunde räkna
ISBN: 978-80-87697-17-7
Počet stránek: 414
Překlad: Luisa Robovská
Vazba knihy: vázaná s přebalem

Hodnocení na databázi knih: 79%
Hodnocení na ČBDB: 78%

Další oblíbené články

0 komentářů

Jsem ráda, že jste si udělali čas na komentář. Děkuji.