Historička | Elizabeth Kostova | Recenze

- 9:00:00

Má cenu pouštět se do tak tlusté bichle? Nestačilo by něco mnohem tenčího, s většími písmenky? Klidně si na čtení vezměte hubeňoura, ale tenhle příběh by byla velká škoda zahodit jen kvůli jeho rozsahu. Historička vás totiž protáhne tématem, které by se ve vašem prvním obrázku o knize rozhodně neobjevilo. A až zjistíte o co se jedná, tak budete skákat radostí, že je kniha takový cvalík, a k vám se dostane bohatá dávka informací. O čem je řeč?
Za prvé, ne nejsem milovníkem Twilight ságy a za druhé, ne každá kniha o upírech musí být jen pro náctileté, obsahovat milostný nepochopitelný románek, kde můžete kousancem přenášet svou nesmrtelnost na jakoukoli babu, která vám padne k nohám. Naopak, toto dílo bych doporučila spíš starším, kteří mají větší přehled a každá informace, která se během čtení objeví, tak pro ně nebude úplně nová. Ale, když jsem to dokázala přečíst já a neztratit se, tak na věku opravdu nezáleží. (Teď to vyznělo, jako bych četla Historičku za trest.)

Na rozdíl od jiných fantasy a ještě k tomu s titulkem "prvotní kniha autorky" je to příběh postavený na základech skutečných střípků historie. Nebudu vám tvrdit, že celý děj je úplně reálný, a když dneska o půlnoci vyjdete ven, stane se vám úplně to samé, protože to je na denním pořádku. Tak to bohužel nefunguje, ale pokud nemáte rádi, když vás autor tahá za nos a vy už nevíte, v jakém vesmíru se nachází vaše tělo, tak nemějte strach. S Historičkou se neztratíte.

Jak už jsem plácla, hlavním tématem a zápletkou celé knihy jsou vampíři ve středověké Evropě. (Je pravda, že už zde se můžeme začít hádat o těch pravdivých základech, ale to si kniha nezaslouží.) Ale, říkají vám něco skutečné historické postavy Mehmed II. a Vlad Tepes? Příběhem vás totiž provází myšlenka, obsahující odkaz Brama Stokera, která vám odpoví na obrovskou hromadu otázek. A co teprve, až vám naskočí husí kůže, jakmile poprvé přečtete jméno Drákula? (Ahaa?)

Je až neuvěřitelné, jak lehce se kniha čte, i přes její obsáhlé množství informací. Možná je tak tlustá právě proto, že vám každé nové jméno nebo historickou událost krásně vysvětlí a nenechá vás na pospas Googlu nebo vašim znalostem. (Teď se taky můžeme hádat, co je horší.) Zpestření čtení a pozornost čtenáře si příběh udržuje svými poskoky do různých časových rovin. Přečtete si deníkové zápisky, novinové články a osobní dopisy vybarvující děsivou hrůzu, která "prozatím" nedosáhla konce. A jak je možné tuto hrůzu ukončit?

Hrdinům se téměř ze dne na den změní jejich životní styl a hlavní roli v jeho pokračování bude mít bádání, cestování, učení, domněnky, myšlenky a honba za něčím obrovským. A samozřejmě to nejdůležitější nutnost uzavřít ono zlo jednou pro vždy. Nebude to zrovna malý oříšek, obětovat se musí vše.

Po stopadesátédeváté opakuji, že je příběh rozsáhlý, detailně popsaný, čtenář má vše dokonale neservírované a jeho představivost se tak neodtrhne od hlavní osy. Velice se mi líbí styl, jakým je kniha podána, protože existuje strašně málo naučných příběhů, které vás neuspí na každé stránce. Historička má něco do sebe a klidně by si zasloužila ještě pár stránek navíc, aby na nich autorka rozvedla její závěr do větších detailů. Bohužel, i zde je příběh : konec ve velkém nepoměru. Nebo je to jen nenápadná cestička pro pokračování?

Nenechte se oklamat "svůdnou" obálkou a pojďte se okouzlit historií.

Anita


Anotace:
Pozoruhodně dobře napsaný příběh o pátrání po vědci, který zmizel během hledání pravdy o Drákulovi, krutém středověkém vládci Vladu Narážeči, archetypálním strašákovi, jehož upírská legenda přežila víc než šest století. Příběh začíná v roce 1972, když dcera amerického diplomata v Amsterdamu najde v pracovně svého otce hromádku starých dopisů, které začínají slovy Můj milý nešťastný následovníku a vyšlou ji na dlouhou nebezpečnou objevnou výpravu sahající čtyřicet let do historie její rodiny a pět set let do dějin Transylvánie.
Název: Historička
Originální název: The Historian
Autor: Elizabeth Kostova
Nejnovější vydání: Ikar - 2006 (ČR)
ISBN: 80-249-0748-8
Počet stránek: 712
Překlad: Veronika Volhejnová
Vazba knihy: vázaná s přebalem

Hodnocení na databázi knih: 83%
Hodnocení na ČBDB: 75%

Další oblíbené články

0 komentářů

Jsem ráda, že jste si udělali čas na komentář. Děkuji.