Půlstoletí s Cimrmanem | Zdeněk Svěrák a kolegové | Recenze

- 6:00:00

"Železná zásoba je nedotknutelná... a kromě toho jsme ji snědli včera..." 
Pojďme se podívat také na něco z české, dovoluji si říct, legendární tvorby. Jestli nemáte rádi, což asi nepochopím, Járu Cimrmana, tak si v tomto článku moc na chuť nepřijdete. Ostatním, kteří se mnou souhlasí a soucítí, představuji geniální knížku, kterou určitě musíte mít, při tom nejhorším scénáři, si jí alespoň musíte prolistovat. A jako odměna, kdybyste náhodou toho smíchu měli málo, na vás čeká na konci knihy překvapení. 
Knížečka je to poměrně štíhlá, lehká, velikostně něco mezi malým a velkým sešitem (to jsem vám to objasnila), ale skrývá se toho v ní spousta. A hlavně je tam spousta obrázků, resp. fotek.

Cimrman "slaví" padesát let. Legendární a světoznámé divadlo z odvrácené strany, které najdeme v této knize je dílo, na kterém se společně se Zdeňkem Svěrákem podílela i většina jeho členů, jak současných, tak dřívějších, a to přímo z divadelních prken nebo ze zákulisí. A právě do toho nám toto povídání otevře oponu a pustí nás do svého tajného světa. Jak bylo řečeno, jedná se o půl století, kterým se necháme přehledně provést. 

Knihu bych rozdělila do dvou částí, první polovina nám přinese a přednese vzpomínky a připomínky všech lidí, kteří divadlem prošli. Nemyslím diváky, kteří jsou samozřejmě také důležitou součásti divadla samotného, ale jeho členy, o kterých je řeč výše. Druhá polovina knihy je převážně ilustrovaná fotografiemi nebo zajímavostmi, ať už o Járovi Cimrmanovi nebo o hercích, či divadle. 
V knize nás čeká spousta humoru, zábavy, ale také nám promáčí oči a probudí v nás nostalgii. Jakmile se začtete, zjistíte, že celé to vyprávění je vlastně forma dopisu od Zdeňka Svěráka pro Ladislava Smoljaka. Zdeněk mu popisuje události v divadle, které se konaly po jeho nedobrovolném odchodu a situace, se kterými se museli vypořádat, ať už byly dobré nebo špatné...
Slíbila jsem, že na konci najedete překvapení. To překvapení je DVD skrývající záznamy z různých zkoušek, rozhovorů... Nebudu vám zase prozrazovat vše. 

Jestli jste fanoušky Divadla Járy Cimrmana, ať už na 100% nebo jen máte pár oblíbených divadelních představení, po knize se určitě podívejte a zalistujte v ní. Mně se její zpracování moc líbí a jsem ráda, že se jí podařilo vydat. 

"To je sloh! My jsme ho neměli dávat studovat. Úrodně rozvodněné oči! Kdo to přeložil, prosím tě?"

Anita

Anotace:
Legendární divadlo z odvrácené strany. Unikátní knížka, která vychází při příležitosti padesáti let Divadla Járy Cimrmana, přibližuje obrazem i textem neznámou tvář nejslavnějšího českého divadelního souboru. Zdeněk Svěrák bilancuje jeho historii formou soukromého dopisu Ladislavu Smoljakovi a každý člen divadla přidal svou nejživější vzpomínku. Čtenář se tak dozví, jak se přihodila, že se Petr Brukner narodil ve dvou městech současně, čeho nejhoršího se dopustil Miloň Čepelka a jaký je největší herecký problém Miroslava Táborského. Pro fanoušky Járy Cimrmana bude překvapením, že souborem prošla řada známých osobností jako Jiří Menzel, Jiří Stivín nebo Jaroslav Uhlíř, a že v tomto zdánlivě ryze mužském divadle nechybějí ani ženy. Nepřeberné množství fotografií zachycuje herce v jejich výrazných rolích, ale většinou je objektiv namířen do zákulisí, a odkrývá tak dění, které zůstává publiku utajeno. Svazek obsahuje DVD se záznamy raritních vystoupení. 
Název: Půlstoletí s Cimrmanem
Autor: Zdeněk Svěrák a kolegové
Nejnovější vydání: Paseka - 2016 (ČR)
ISBN: 978-80-7432-724-7
Počet stránek: 128
Vazba knihy: vázaná 

Hodnocení na databázi knih: 89%
Hodnocení na ČBDB: 85%

Další oblíbené články

0 komentářů

Jsem ráda, že jste si udělali čas na komentář. Děkuji.